Staňte se Ježíškem dětem z dětských domovů

29.10.2014 - Praha / Meclov

Spolek VESPOJENÍ startuje druhý ročník úspěšného projektu „Staňte se Ježíškem dětem z dětských domovů“. V roce 2013 se podařilo splnit přání 439 dětem z 35 dětských domovů. Letos svá namalovaná přání zaslalo přes 1260 dětí z 53 domovů napříč celou Českou republikou.

Postup je jednoduchý, děti malují svá přání, která uveřejňuje VESPOJENÍ na www.vespojenios.cz. Osloví co nejvíce lidí s otevřeným srdcem a ti si pak vyberou, koupí a do dětského domova doručí zvolený dárek. Cílem projektu je propojit přání konkrétních dětí s dárci, kteří chtějí dle svých možností udělat radost v čase Vánoc. „Ze zkušenosti však víme, že řada dárců doručí svůj balíček osobně či připojí dopis. Děti odpovídají a vznikají tak krásná přátelství, která zdaleka přesahují jednorázový dar“, říká předsedkyně spolku Jana Buriánková.

Po loňské zkušenosti se pro účast v projektu rozhodli také v Dětském domově ve Staňkově na Plzeňsku. Ředitelka Jana Koubová vysvětluje proč; „V našem dětském domově je v současnosti 38 dětí od 3 do 26 let. Vánoce jsou pro děti velmi citlivým obdobím a z prostředků domova dokážeme uspokojit jen jejich nejzákladnější spíše praktické potřeby. Jsme rádi, že tento projekt má i letos pokračování.“

V současnosti je v nabídce 1267 obrázků z 53 dětských domovů. Přání, která děti malují, jsou často překvapivě praktická. Zejména u dospívajících, kteří si velmi dobře uvědomují, že budou muset brzy z dětského domova odejít a postarat se o sebe sami. V oblibě je také drobná elektronika, kosmetika a knížky. „Vloni se nám podařilo udělat mnoho radosti, přesto byla i přání, která jsme nedokázali splnit. Od 15 leté dívenky přišel obrázek jiný, než ostatní. Byl na něm vánoční stromeček, pomníček a její rodiče s bratrem otočení zády. Dodnes je to pro mě silné vánoční poselství o tom, že rodina a její pospolitost je nenahraditelná“, vzpomíná na loňské zážitky Jana Buriánková.

Tisková zpráva ke ztažení

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontaktní osoba: Hana Ansorgová, tel.: 602 164 173, email: ansorgova@vespojenios.cz, Nad lesním divadlem 1354/8a, Praha 4

Spolek Vespojení vznikl v roce 2010, aby zastřešil aktivity lidí v čele se současnou předsedkyní Janou Buriánkovou a patronem spolku Karlem Voříškem, kteří aktivně spolupracovali s dětským domovem ve Staňkově na Plzeňsku, pravidelně navštěvovali děti a trávili s nimi svůj volný čas. Z tohoto aktivního sdílení vyplynuly potřeby jak vedení dětského domova, tak především dětí samotných a náměty na první konkrétní projekty a formy pomoci. Současné aktivity se zaměřují na 3 oblasti:

• Cesta k přírodě – umožnit dětem z dětských domovů trávit více času v přírodě
  • Cesta k dětem – aktivně propojovat zájemce z většinové společnosti s konkrétními dětmi v dětských domovech
  • Cesta pomoci – s využitím kapacit členů spolku a dalších partnerů naplňovat potřeby i dalších cílových skupin jako jsou senioři, zdravotně či sociálně znevýhodnění spoluobčané

Mezi dlouhodobé projekty patří např. Kmotrovství, Pobyty DD v přírodě, Společné výlety, Staňte se Ježíškem. V roce 2014 se vedení spolku rozhodlo pro zahájení rozsáhlého projektu. Jedná se o vybudování Domu na půl cesty v Meclově na Domažlicku pro mladé odchovance dětských domovů pro období, kdy musí odejít z dětského domova a ještě nemají vybudované vlastní zázemí.

Činnost spolku je možné podpořit dobrovolnictvím, materiálně, nebo finančně příspěvkem na účet vedený u KB, a. s. číslo: 43-7064910267/0100. Na vyžádání získá dárce potvrzení o svém daru.

aktuality
DĚTI Z DD SJÍŽDĚLY VODU 2019 DĚTI Z DD SJÍŽDĚLY VODU Čtěte více...
STARTUJEME STAŇTE SE JEŽÍŠKEM DĚTEM Z DD 2019 STARTUJEME STAŇTE SE JEŽÍŠKEM DĚTEM Z DD Čtěte více...
DĚTI SI UŽILY RADOST NA ŠUMAVĚ 2019 DĚTI SI UŽILY RADOST NA ŠUMAVĚ Čtěte více...